Την Τρίτη στις 9 Νοεμβρίου 2021 διεξήχθη διαδικτυακά η Ημερίδα/ 1ο εργαστήριο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά» υπό την οργάνωση του δήμου Χίου και την αρωγή του ΚΑΠΕ (Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας). Η ημερίδα μεταδόθηκε on line από το κανάλι του δήμου Χίου στο youtube.
Ο δήμος Χίου και η ΕΜΧ συμμετέχουν από κοινού στο πρόγραμμα της Γραμματείας για την καθαρή ενέργεια στα ευρωπαϊκά νησιά, https://euislands.eu/node/1039 με ενδιάμεσο φορέα στην Ελλάδα το ΚΑΠΕ. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία της ενεργειακής ατζέντας του νησιού για την ενεργειακή του μετάβαση CETA (Clean Energy Transition agenda) προς καθαρές μορφές ενέργειας και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα .
Η ημερίδα στέφθηκε με επιτυχία και η συζήτηση για την ενεργειακή μετάβαση του νησιού μας, τέθηκε στη σωστή βάση.
Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν πολύ καταρτισμένοι, παρουσιάστηκαν καλά παραδείγματα από άλλα μέρη της Ελλάδας, πολύ ενθαρρυντικά για τη Χίο και τις προοπτικές που υπάρχουν για την περεταίρω διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο νησί.
Είναι σημαντικό ότι με την καταγραφή των καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί, που αποτελούσε και το στόχο του 1ου μέρους αυτού του προγράμματος, διαπιστώνουμε ότι το 42% σε μεταφορές από και προς το νησί (ακτοπλοϊκές και αεροπορικές), το 24% σε μεταφορές πάνω στο νησί, το 9% της ηλεκτρικής ενέργειας καταναλώνεται για θέρμανση και τέλος το 25% στην οικιακή κατανάλωση.
Γνωρίζοντας τα δεδομένα των καταναλώσεων ανά τομέα στο νησί, μπορούμε να στοχεύσουμε στη σταδιακή μείωση της κατανάλωσης ανά τομέα και να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένες επιλογές εγκατάστασης ΑΠΕ, ανάλογα με την περίπτωση. Με αυτόν τον τρόπο, συνεισφέρουμε και εμείς στο βαθμό που μας αναλογεί, στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανατροπή της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής φτώχιας, καλύπτοντας τις ανάγκες του νησιού σε ενέργεια.
Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή η διείσδυση ΑΠΕ στο νησί αποτελεί το 11% της συνολικά παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης ώστε να προσεγγίσουμε τους Εθνικούς και τους Ευρωπαϊκούς στόχους στο βαθμό που μας αναλογεί έως το 2050.
Σημαντική επίσης είναι η χωροθέτηση έργων ΑΠΕ, η οποία πρέπει να γίνεται συνυπολογίζοντας παράγοντες όπως η τοπικότητα, η προστασία του τοπίου και της βιοποκιλότητας, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς καθώς και της αγροτικής γης.
Οι δημότες, φορείς και οργανισμοί μπορούν να στέλνουν προτάσεις και σχόλια όπως φαίνεται και στο σύνδεσμο της ιστοσελίδας του δήμου Χίου https://www.chios.gov.gr/anakoinoseis στο email: e.marini@chios.gov.gr, ώστε να διαμορφωθεί ένα κοινό όραμα για την ενεργειακή μετάβαση του νησιού ξεκινώντας από τους πολίτες για τους πολίτες της Χίου._
Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας έγινε παρουσίαση του συγκεκριμένου προγράμματος από την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής γραμματείας και επικοινωνήθηκε το έργο της γραμματείας στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση του προγράμματος από στελέχη του ΚΑΠΕ και ειδικότερα της φάσης που βρίσκεται η Χίος η οποία είναι η αρχική διερεύνηση/explore για τη δημιουργία οράματος και τον προσδιορισμό στόχων για την ενεργειακή της μετάβαση.
Κατόπιν παρουσιάστηκε από στελέχη του δήμου Χίου και της ΔΕΔΔΗΕ η αποτίμηση της ενεργειακής κατανάλωσης (consumption base line) του νησιού, για το έτος αναφοράς 2019, που ήταν και ο στόχος του 1ου μέρους του προγράμματος για τη δημιουργία της ενεργειακής ατζέντας.
Καταγράφτηκε η κατανάλωση ενέργειας ανά τομέα όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:
Κατανάλωση ενέργειας ανά τομέα, έτος αναφοράς 2019, πηγή CETA (PART I ) δήμος Χίου & ΕΜΧ |
Επίσης καταγράφηκε το ποσοστό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ επάνω στο νησί -11% επί του ενεργειακού μίγματος- για το ίδιο έτος (2019).
Συμμετοχή ΑΠΕ (Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) στο ενεργειακό μίγμα στη Χίο έτος αναφοράς 2019,
πηγή ΔΕΔΔΗΕ |
Παράλληλα, από την πλευρά του δήμου Χίου παρουσιάστηκαν έργα που υλοποιούνται και άλλα που προγραμματίζονται στο πλαίσιο εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας στο νησί.
Κατόπιν παρουσιάστηκαν θέματα που άπτονται του ενεργειακού και του χωρικού σχεδιασμού τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Τονίστηκε πόση σημαντική είναι η διείσδυση ΑΠΕ για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Τέθηκαν σχετικοί προβληματισμοί για τη χωροθέτηση έργων ΑΠΕ, την τοπικότητα, την ταυτόχρονη προστασία του τοπίου και της βιοποκιλότητας, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς καθώς και της αγροτικής γης.
Από τη μεριά της ΔΕΔΔΗΕ αναφερθήκαν οι περιορισμοί του υφιστάμενου δικτύου της ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί δεδομένου ότι η Χίος είναι ΜΔΝ (μη διασυνδεδεμένο νησί με την ηπειρωτική χώρα).
Στη συνέχεια το ΚΑΠΕ έδειξε καλά παραδείγματα από Ελληνικά νησιά τα οποία έχουν ήδη διαμορφώσει ενεργειακή ατζέντα και προχωρούν προς την υλοποίηση της και άλλα στα οποία έχουν γίνει παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της ενεργειακής τους μετάβασης.
Καλά παραδείγματα είδαμε από την Κρήτη και συγκεκριμένα από τη ΜΙΝΩΑ ενεργειακή κοινότητα η οποία αποτελείται από περίπου 300 μέλη και έχει υλοποιήσει σημαντικά έργα ΑΠΕ στο νησί της Κρήτης τόσο στο τομέα των φωτοβολταϊκών όσο και στη βιομάζα κτλ
Στη συνέχεια, οραματιζόμαστε για το πώς θα θέλαμε να εξελιχθεί η ενεργειακή μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας στο νησί της Χίου για την αναστολή της κλιματικής αλλαγή και τη μείωση της ενεργειακής φτώχιας.
Περιμένουμε προτάσεις, όπως έχει ανακοινωθεί και στον ιστότοπο του δήμου Χίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: e.marini@chios.gov.gr
με σκοπό να τις συγκεντρώσουμε και να συζητήσουμε για αυτές σε επόμενο στάδιο στο αμέσως επόμενο διάστημα. _